Flevofestival 2001

Een impressie van mijn bezoek aan het Christelijke Flevofestival in 2001, Landgoed Velder, Liempde


 

Algemeen
Bands
Programma's
Cd's

Algemeen
Ook dit jaar was het weer een waanzinnig festival. Ik zou samen met een goede vriend van mij dit jaar, net als vorig jaar, naar Flevo gaan. Helaas kon hij niet komen, wegens ziekte. Daarnaast had ik een meid uit Friesland uitgenodigd (-tig keer geprobeerd over te halen) om te komen, maar ze dufde het niet aan in haar uppie.
Gelukkig ken ik aardig wat mensen die elk jaar op Flevo te vinden zijn, waarmee ik elk jaar toch weer een fantaschtische tijd beleef.

Het was mooi weer. Het schijnt dat we 1 nacht een grote bui over ons heen hebben gehad, hier heb ik niks van gemerkt aangezien ik sliep, op dat moment. Elke dag kon je in je korte broek lopen, tot laat in de avond. Her en der waren er dan ook 'watergevechten'.

Het terrein was dit jaar beter ingericht, veel beter dan vorig jaar. Her en der was zelfs nog wat ruimte over voor een tentje... De tent 'De Loods' (dit het grootste podium, na het hoofdpodium) was dit jaar dichter bij 'La Luna' (een oude schuur, waarin meestal acoustische sets werden gehouden) gezet. Dit kon je soms in La Luna merken. Zelfs de artiesten hadden er 'last' van.

Top
Bands

Van alle bands heb ik een Top 10 gemaakt, die ik zelf het leukst of het best vond:
01. Tourniquet (USA)
02. Earthsuit (USA)
03. The Benjamin Gate (RSA)
04. Eminent Child (RSA)
05. Jacobs Hip (USA)
06. Luna Halo (USA)
07. Kendall Payne (USA)
08. Rodney Cordner and Jean Pierre Rudolph (IRL)
09. Cush (USA)
10. The Violet Burning (USA)

Een korte uitleg of beschrijving van de band. Daarbij geef ik een beetje aan wat voor stijl de band of artiest zich in bevind. Dit kan soms 'verkeerd' omschreven zijn.
Tourniquet (metal, heaven-metal). Dit was voor mij gewoon het toppunt, lekker raggen, lekker uit je dak gaan, maar toch ook een bericht voor 'de mens'. Hier ben ik echt schor door geworden. Heerlijk...
Eartsuit (rock, electronica, reggae, jazz en rap). De naam was bekend, de muziek niet. Nu weet ik wat het is en het is gaaaaaaf! Echt waanzinnig. Misschien mag het niet, maar ik wil deze band toch wel een beetje vergelijken (of in het rijtje plaatsen van) met Incubus (niet de metal-band). Vage lui op het poduim, een goede show, erg goede muziek met een vleugje rap.
The Benjamin Gate (progressive, metal). Als ik het zo mag omschrijven... Erg goed en ook weer heerlijk hossen en springen.... Leuke vrouw, die zangeres...
Eminent Child (Rock). Net als vorig jaar een feest met meezingliedjes en gebaren. De drummer is nog net zo gek en het leuke is, de bandleden kom je gewoon elke dag overal tegen, tussen het publiek... Ik heb hun op deze plaats gezet omdat ik ze al ken.
Jacobs Hip (progressive rock, funk, rap). Zoals ze zelf al aangaven is de band geinspireerd door bands als Rage Against The MachineRed Hot Chili Peppers en Limp Bizkit. Erg funky, erg leuk, kwalitatief erg goed, maar het Flevopubliek was er niet klaar voor. Dit bleek tijdens het concert in 'De Loods', er waren niet veel mensen. 
Luna Halo (Rock, Grunge). Volgens mij waren ze er vorig jaar ook, ik heb ze in ieder geval een keer eerder gezien. Erg goed, mooie show, erg fijn.
Kendall Payne (Rock, Acoustic). Leuk vrouwtje dat leuke liedjes zingt over verschillende dingen. Ik heb ook een acoustische sessie gezien, waarbij ze erg leuke verhalen over de liedjes vertelde.
Rodney Cordner and Jean Pierre Rudolph (Ierse folk en Rock). Dit was gewoon feestmuziek en dat met maar 2 mensen op het podium in La Luna. Heerlijk leuke Ierse folk-muziek. Erg goed en lekker snel.
Cush (Rock, Grunge). Vroeger had je The Prayer Chain, dat was al een erg goede band. Nu zijn de drummer, bassist en gitarist een nieuwe band begonnen met een nieuwe zanger en nog een gitarist. Erg goed, soms een beetje te 'sloom'. Het mocht van mij wel wat meer Grungy.
The Violet Burning (Rock). Zeker de moeite waard voor deze lijst, ik ben niet echt een grote fan van The Violet Burning, maar deze keer vond ik het erg goed. Mooie show, leuke zangeres die ook meezong. Een van de gitaristen van Cush speelt ook bij The Voilet Burning. Goede en mooie afsluiting van het festival.

Naast deze bands heb ik ook nog de volgende bands gezien, die het vermelden waard zijn: !KBOEMM (NL), Another Cause (NL), Beam (NL), Bebo Norman (USA), Cape Walk (D), Gospelbound (NL), La Rue (USA), Salvation Street (S). Ik heb Selfmindead (S) niet gezien, dit is lekkere metal, ik was op dat moment in 'De Loods', Gospelbound aan het kijken.

Top
Programma's
Dit jaar heb ik niet echt veel programma's gevolgd. Vorig jaar ben ik bij een programma met Minister Pronk en een programma met Michael Pilarzeck geweest. Dit jaar ben ik naar de cabaretgroep Voorwaar geweest, met de voorstelling 'Herrie'. Dit was erg leuk, en lachen uiteraard. Daarnaast heb ik nog een klein stukje mee mogen maken van Adrian Plass. Deze Amerikaanse schrijver geeft op humoristische wijze een andere kijk op het geloof.
Ik wilde dit jaar naar een programma met Jaap de Hoop Scheffer, maar dat was tijdens het hoofdpodiumprogramma, wat ik liever zag.

Top
Cd's
Dit jaar heb ik 7 cd's gekocht en 1 T-shirt (van Jacobs Hip). Daarnaast kreeg ik gratis 3 cd'. Dit zijn samplers en demo's.

De cd's:
Calibretto 13 Enter the Danger Brigade Acoustische punkrock
Earthsuit Kaleidoscope Superior rock, electronica, reggae, jazz en rap (met een 3D-brilletje erbij)
Five Iron Frenzy All The Hype That Money Can Buy Ska
Jacob's Hip Trust the Supernatural Progressive Rock, Funk, Rap
Project 86 Drawing Black Lines Progressive Rock, Rap
Tourniquet Vanishing Lessons Metal, Heaven-metal
The Insyderz Skalleluia Too! Ska

De volgende cd's heb ik laten liggen wegens geldgebrek of omdat ik ze ergens anders goedkoper kan halen:
Plankeye De nieuwste Punk
MxPx The Ever Passing Moment Punk
The Benjamin Gate - Progressive Rock, Metal
Project 86 Project 86 Progressive Rock
The O.C. Supertones Loud And Clear Ska
The O.C. Supertones Unite Ska
The O.C. Supertones The Supertones Strike Back Ska
Ghoti Hook De nieuwste Punkrock
Iona Wolvens Cord Ierse folk, symfonische rock
En nog een hele boel andere....(Eminent Child, Tourniquet)