Flevofestival 2002Algemeen
Bands
Cd's

Algemeen
Uiteraard was het net als andere jaren weer waanzinnig op op het terrein en het festival te zijn... Vooraf had ik daarom ook een erge spanning... Terwijl het niks nieuws is ofzo. De voorbereiding heb ik deze keer verspreid over een week ongeveer. Tent inpakken, eerste kleren al selecteren en inpakken. De laatste paar dagen ervoor bleek dat het erg warm zou worden, dus extra flessen water ingekocht, van die half-litertjes van Spa. Als ik het over "mijn tentgenoten" heb, zijn dit de mensen die zowel in als om mij heen stonden waar ik tijdens het festival veel mee optrok. Chris meld ik soms in het bijzonder apart...
Dit jaar vertok ik pas tegen 13:00 uur, omdat ik met een goede vriend mee reed, das des te gezelliger. Maar aan de andere kant ook vreemd, omdat we nu tegen 16:00 uur op het terrein waren en ik het gevoel had dat ik midden in een festival kom, waar het programma al begonnen is. Dit omdat ik de afgelopen jaren meestal rond 9:00 uur op het terrein al was. Dus dat is wel een verschil. De autorit was echter wel erg gezellig en relaxed... We hebben nog wat gegeten en gedronken in een AC-restaurant.


Donderdag
Het was tijdens de autorit al erg heet, daarop had ik me voorbereid, maar bij het opzetten van de tent, toen gutste het zweet uit mijn hoofd... Dit jaar stond de tent midden op het veld, in de brandende zon, dat hielp ook erg bij het transpireren.
Eenmaal de tent opgezet, ging ik een bandje halen, bij bekenden uit Hoogezand, die achter de kaartverkoop staan. Daarna wilde ik wat inkopen gaan doen in de "Appie" (supermarkt, voorheen de Albert Heijn) en kwam daar erachter dat je de nieuwe Flevo Chipcard nodig had. Gelukkig was een tentgenoot mee om te betalen... Hierna ben ik gelijk maar de chipcard gaan halen, bij de hokjes waar je vorig jaar Boels-munten kon halen.

Sacred Life heb ik helaas moeten missen, zij traden rond 15:45 uur op in La Luna. Dus ging ik maar het terrein een beetje verkennen, bekenden opzoeken bij de EHBO, en de medewerkers van het licht en geluid in de Big-Top tent.

's Avonds het hoofdpodium, het begint tegenwoordig tegen 19:30, ruim 1,5 uur later dan voorgaande jaren. Waarom? Bezuinigingen, of ze hadden gewoon niet genoeg bands... Jammer wel is dat sommige bands geen ruime toegift konden geven, vanwege de strakke planning... Dus gelijk al 2 dikke minpunten voor de organisatie.
Het eerste optreden was van Rodney and Cordner(Celtic Folk), net als vorig jaar erg gaaf. Vorigjaar in La Luna, dat was erg gezellig, ook vanwege de kleine huiselijke sfeer. Dit jaar groot en hard... Maar wel leuk, erg leuk... de toestromende mensen beginnen gelijk op z'n celtisch te dansen.
Tijdens de optredens van Dba en Blaise heb ik wat gedronken en gegeten, samen met de tentgenoten. Waarschijnlijk hebben we ook ons verkleed voor de iets koelere avond. Ik en Chris in een knal-oranje overall, erg herkenbaar...
Het concert van Superchick (pop, rock, punk, fun) heb ik volledig meegemaakt, en was dit jaar gewoon het toppunt. Beste nieuwkomer enz... Ik had de naam al gehoord/gelezen in Hebbez, maar verder wist ik van niks. Tijdens het concert ging een wereld open... veel herkenning in Bands als The Breeders, Blink 182 en Dacota Moter Co. Erg leuk, erg blijmakend en erg goed... Uiteraard cd-waardig een 10.
Van Paige (rock/pop) kan ik me niet veel herinneren, het was opzich wel leuk, denk ik, maar daar is het dan ook wel mee gezegd.
De Newsboys(pop/rock) waren weer eens steengoed. Op winter Wonder Rock 2001 was het een erg leuk concert, nu nog groter en harder... erg leuk en goed. De basist met zijn lange blonde gekrulde harden begon met een pet op waardoor je het haar niet zag... binnen no-time was ie af en in ene zag je meer beweging op het podium. Hij had wat problemen met zijn bas, maar dat werd uiteindelijk opgelost. Een mooie en waardevolle afsluiting.

In de nacht heb ik nog wat rondgelopen, er was niet echt veel te doen...

Vrijdag
Vroeg uit de tent gebrand, omdat ie midden op het veld stond. Rond 11 uur het terrein maar weer op, standjes bezocht, Walnut Groove op De Kar even gekeken, en daarna koffie gehaald in het praatcafé. Tegen half 1 ben ik naar de Big Top gegaan voor The Beautivull Mass Choir (black gospel). Het klonk wel leuk, maar was niet echt MASS... (veel). Evenlater begon in La Luna Seismic Insomnia (punkrock). Dit was volgens mij erg leuk, volgens mij hadden ze alleen geen cd, of die was niet meer te koop.
De middag heb ik verder voor het praatcafé doorgebracht, aangezien het te heet was om gewoon dingen te doen. Een beetje gezeten, koffie en fris gedronken enz... misschien ben ik nog naar Rodney and Cordner (Celtic Folk) geweest, in La Luna, maar dat weet ik niet zeker meer.
Het hoofdpodiumprogramma begon met Ceilli Rain (Celtic Folk/Rock). Dit was erg leuk en feestachtig, erg dansbaar. Daarna kwam Zober(pop/rock), een erg goede band en redelijk harde nummers. Leuk dat ze een weekend later op Lowlands mogen staan.
Bijna het dieptepunt van het festival was The Spirit that guides us. Jammer van het lelijke geschreeuw...terwijl de muziek wel leuk is... Net als vorig jaar was het moeilijk eten tijdens dit concert. Als ze volgend jaar er weer zijn ga ik niet eten... Na deze hardheid weer gewone ouderwetse britpop in de vorm van Steve. Leuk bandje, soms pakkende ritmes, soms ook wat minder.
Met hoge verwachtingen begon Earthsuit. Het klonk al meteen anders dan vorig jaar... dus denk je gelijk "ah, das minder" maar na afloop had ik toch een goed gevoel. De bezetting was niet zoals vorig jaar vanwege het vertrek van 1 of meerdere bandleden. Echter hebben ze het goed opgevangen. De alternative versies van de nummers waren anders, maar erg mooi en luisterbaar, die zouden ze ook eens op cd moeten uitbrengen. Een gewaardeerde afsluiter, ik wacht met smart op de nieuwe cd.

's Nachts nog naar Morphia (doom metal) geweest. Erg apart om te zien en te horen. Ik kon zelfs de tekst verstaan, wat wel erg uniek is bij doom en trashmetal bands... Verder in de nacht nog naar Selfmindead (hardcore) geweest om wakker te blijven... hielp aardig. Ik kreeg alleen een piep in mijn oren van de hoge tonen. Na afloop heb ik nog bij de tenten vuilisgroep gezeten, waar ze in een deuk lagen van het helium uit een aantal belonnen...

Zaterdag
Zaterdag weer uit de tent gebrand, en net op tijd bij de Kar gekomen voor het optreden van: Make up your mind (Ska). Een Nederlandse band, volgens mij aan het begin van een succesje op Flevo. Hopelijk volgend jaar op het hoofdpodium. Erg leuke en blije muziek. Een goede start van de dag.
Daarna ben ik maar weer wat gaan rondlopen, cds halen, koffie en fris weer voor het praatcafé aangezien het veel te warm was om dingen te doen. Rond 14:00 uur naar de Big Top gegaan voor Gospelboulevard. Dit was erg leuk de tent zat afgeladen vol, en klonk vanaf de zijkant ook erg goed.
Op het hoofdpodium was The band with no name de opening. Meer kan en wil ik er niet over zeggen. Daarna kwam Yfriday, dat was een leuk bandje met goede muziek.Dit werd gevolgt door het o zo harde Selfmindead, waar ik de vorige nacht ook al geweest was. Tijdens dit concert ben ik me maar gaan verkleden, voor de avond.
Tijdens het concert van Gospelboulevard op het hoofdpodium, moest ik wachten op mijn pannenkoek, die erg moeilijk warm werd. Op de achtergrond genoot ik van de muziek. Ik heb nog een kort moment voor het podium gestaan.
Daarna stond Over the Rhine op het podium. Ik ken het nog van vroeger, met name 1994 of 1993. Toen was het meer rockerig. Nu wat alternatiever, maar wel leuk en apart om te horen en te zien. Jammer dat ik de liedjes niet ken.
De afsluiter voor dit jaar was Kevin Max, van DC Talk. Een goede afsluiting, alleen was het nog al rustig, misschien express vanwege de hitte. Leuke liedjes, een dijk van een stem, goede covers van U2, Kiss me, Thrill me, Kill me en Elvis Presley. Overigens nog wat losse stukjes geloof ik. Leuke act, mooie afsluiting.

's Nachts ben ik naar My Name is nobody geweest, een punk/hardcore band uit Jeruzalem. Erg leuk en apart om horen. En eindelijk was de Big Top zoals het zou moeten zijn, geen stoelen, veel meer ruimte. Daarna nog even een begin van Beu (cabaret) gezien, maar dat was te vaag op dat moment van de dag, ik viel bijna in slaap.


Zondag
De zondag begon weer heet, tent ingepakt, nog even bij de Outburst gekeken. Wat een mensen, leuk om te zien. Daarna naar het parkeerterrein om naar huis te gaan. Nog even bij de MC Donalds gegeten om de middag vol te houden. De reis was erg vermoeidend, veel koffie en water gedronken om een beetje wakker te blijven. Eenmaal thuis was het leeg en stil... alweer een Flevo voorbij... wat gaat dat snel, wat was het weer leuk. Op naar volgend jaar.

Top
Bands


Van alle bands heb ik een Top 10 gemaakt, die ik zelf het leukst of het best vond:
01. Superchick (USA)
02. Earthsuit (USA)
03. Make up your mind(NL)
04. Ceilli Rain (IR)
05. Newsboys (USA)
06. Zober (NL)
07. Gospelboulevard (NL)
08. Rodney Cordner and Jean Pierre Rudolph (IRL)
09. Seismic Insomnia (NL)
10. Kevin Max (USA)

Top
Cd's
Ik heb 8 cd's gekocht.

De cd's:
Superchick Karaoke Superstars Punk, pop, fun, rock, hip-hop, disco-funk
The O.C. Supertones Live! Volume 1 Ska
Pax 217 Engage Progressive Rock, Funk, Rap
Sacred Life - Punkrock
Iona The River FLows (4 cd's in een boekwerk) Celtische Rock, Symfonische rock

Ik heb een heel aantal cd's laten liggen om m'n financiele middelen niet helemaal uit te melken. Welke cd's weet ik inmiddels niet meer. Maar ze waren erg goed, en koopwaardig. Misschien zie ik ze op Winter Wonder Rock en haal ik ze dan.

De orginele pagina met alle echte informatie enz...
www.flevofestival.nl/2002/