Muziek impressies 2006

Op deze pagina staan een aantal verslagen/impressies van festivals en concerten die ik bezocht heb in 2006Impressie Heartbeat concert met Iona, Stonewashed, Susanna Fields, 28 april 2006, IJsselhallen, Zwolle


Een concertavond georganiseerd door Smashsound, waarbij Susanna Fields de avond begon. Ik kwam later binnen, waardoor ik alleen het laatste nummer heb gehoord. Ze speelden een cover, welke ik niet meer weet, maar het klonk wel leuk.
Stonewashed betrad daarna het podium om diverse nummers ten gehore te brengen. Met band erbij klinkt echt stukken beter dan met een tape/cd zoals op Winter Wonder Rock 2004. Er zaten leuke nummers tussen, en de artiesten klonken erg profi. Met name de jonge basist had snelle vingers!

Maar het ging die avond om de one and only, Iona! En het was erg goed om Joanne Hogg, David Bainbridge, Troy Donockley, Phil Barker en Frank van Essen op het podium te zien na anderhalf jaar.
Deze avond diende als CD/DVD presentatie, van de nieuwe cd. Echter wordt de nieuwe cd op dit moment gemixed, waardoor ze de cd helaas niet bij zich hadden. Ze speelden diverse nummers van deze nieuwe cd die in de zomer uit moet komen. Uiteraard werden ook diverse oude bekende nummers gespeeld, met soms een andere intro of nieuwe effecten wat een mooie afwisseling geeft.
Uiteraard had Troy diverse grappen en beukte Frank weer lekker hard op het drumstel. De avond werd afgesloten met Castlerigg / Reels en als laatste Bí-se I mo shúil. Na afloop was er een gelegenheid om kort met de bandleden te praten en de gekochte cd's te laten signeren.

De nummers van de nieuwe cd knonken erg mooi en goed. Ik ben zeer nieuwsgierig naar deze nieuwe cd. In de zomer zal ik de cd zeker aanschaffen.

Om er zeker van te zijn dat ik de andere projectcd's kon bemachtigen heb ik een aantal tijdens deze avond gekocht:
Iona - Live in London (DVD)
Various Artists - Songs for Luca (met o.a. nummers van Máire (Moya) Brennan, Rick Wakeman, Karnataka, The Flower Kings, Adrian Snell, David Fitzgerald)
Troy Donockley & Dave Bainbridge - When worlds collide
Dave Bainbrigde - Veil of gossamer

 
Impressie concert Paul Anka, 25 april 2006, Heineken Music Hall, Amsterdam


Mijn eerste concert in de Bijlmer Bierhal, ook wel Heineken Music Hall genoemd. Het was een gezellige trip en we hebben lekker gegeten in het Hajé restaurant De Aalscholver. Gratis parkeren in Duivendrecht, bij het Station en met de Metro naar de zaal is ideaal.
De zaal was met name gevuld met mensen van middelbare leeftijd en senioren, wat erg begrijpelijk is omdat Paul Anka ook zo oud is en sinds de jar 50 diverse hits, LP's en CD's heeft gemaakt. Het programma begon om 20:00 uur met de caberetier Martijn Oosterhuis de zaal op te warmen, althans.. deed een poging. Ik vond dit zelf niet echt gepast, maar hij is wel goed om te zien en te horen.

De band begon te spelen en Paul Anka komt achter uit de zaal wandelen om eerst in de zaal diverse mensen te begroeten en mee te laten zingen met Diane. Erg leuk begin en om te zien, Paul Anka is niet erg groot waardoor hij wel moeilijk te spotten is. De beveiliging heeft vlak voor ons een videocamera van een bezoeker in beslag genomen, omdat hij aan het filmen was.
Door de avond heen werden diverse nummers gezongen, van zijn eigen cd's en LP's, maar ook van Frank Sinatra, en nummers die hij voor andere artiesten heeft geschreven. Tijdens het nummer Times of your life werden diverse foto's en filmpjes uit zijn leven vertoond op de mega grote schermen, wat hij al zingend verwoorde.

Hij bracht een ode aan diverse artiesten die niet meer op deze aardbol zijn, en speelde zelfs piano en gitaar. Van de laatste cd Rock Swings werden tevens diverse nummers ten gehore gebracht. Het was erg frapant om te zien dat de zaal geen genoeg kreeg van de swing versie van "Smels like teen spirit", orgineel van Nirvana, gezien de gemiddelde leeftijd van de bezoekers. Nummers als "Jhonny be good" en "My way" werden ook goed ontvangen in de zaal.

In totaal zaten er 16 man op het podium. Een swingband van 10 man, percussie, drum, bassist, gitarist, toetsenist en pianist. Tijdens een van de laatste nummers konden ze laten zien waar ze goed in zijn middels wat solo's. De basist, gitarist en pianist waren erg goed.


Officiële site


Impressie concert Moya (Maíré) Brennan, 5 april 2006, Oosterpoort Groningen


Het was een bijzonder concert. Ik heb de cd's wel eens beluisterd, maar ken ze niet uit mijn hoofd waardoor ik niet veel nummers herkende. Dit maakt echter niet uit, deze muziek is gewoon een genot voor je oren. Het werd bijzonder goed gespeeld door de band. Moya heeft een bijzondere stem wat uiteraard duidelijk naar voren komt. Vandaar ook dat ze The Voice of Clannad genoemd wordt.
De grote zaal van de Oosterpoort in Groningen was niet volledig gevuld, maar het was ook niet half leeg. Het zat er zeg maar tussen in.


Er werden diverse nummers gespeeld, van zowel Clannad als haar eigen solo-albums zoals van Two Horizons. Sommige nummers kwamen me erg bekend voor, helemaal van Clannad zoals "Robin, the hooded man", wat echt een jeugdsentiment is van de TV-serie Robin of Sherwood. Een hele toffe TV-serie over Robin Hood, met veel muziek van Clanned.


Het was bijzonder om te zien hoe een CD met zoveel effecten op het podium ook gespeeld kan worden. Het klonk heel erg goed en de bandleden konden zeker erg mooi zingen, wat natuurlijk vereist is voor deze muziek. De harpen en percussies waren erg leuk om te horen. De basist kwam overigens uit Japan, wat wel leuk is om te vermelden.


Door dit concert ben ik wel in de stemming gekomen voor het komende concert van Iona, wat ook veel met deze instrumenten en met Moya te maken heeft en heeft gehad. Er zijn diverse samenwerkingen geweest tussen Iona/Joanne Hogg en Moya Brennan. O.a. de op de cd 'Journey into the morn' van Iona en de samenwerkingen op New Irish Hymns deel 1 en 2, wat ook hele mooie cd's zijn om te beluisteren.

Officiële website van Moya Brennan