Rock Alive 2015: Een goed begin!

Eindelijk weer een nieuw christelijke rock evenement in Nederland. Rock Alive 2015 is inmiddels voorbij, maar het was mooi en het was goed. Verassende bands gezien, maar ook vertrouwde muziek van HB en uiteraard de geweldige afsluiting met de rock legendes van Jerusalem!

Het eendaagsfestival werd gehouden in de Basiliek in Veenendaal. De sfeer was gemoedelijk en gezellig en er was genoeg te koop aan merchandising. Ook is het leuk om vooraf of na afloop nog even met de diverse bands/artiesten te spreken of ze te zien lopen. 

Diverse bands had ik al gezien tijdens Graceland, maar er waren ook verschillende nieuwe bands zoals Veritas Infinita uit noord Nederland. Maar het ging wat mij betreft vooral om bands als Moonradio, HB en Jerusalem. Dit jaar eindelijk geleerd dat de uitspraak niet haabee (Nederlands) is en ook niet aitchbee (Engels) maar hoobee met een beetje scandinavische o klank erin. Jerusalem was echt top mede vanwege de uitleg van de nummers door zanger Ulf Christiansson over genade en dat het einde van de tijden dichterbij is dan ooit. 

Goede locatie

De Basiliek in Veenendaal, waar het eendagsfestival werd gehouden, is een mooie locatie voor evementen zoals Rock Alive. Centraal in Nederland gelegen en gratis parkeergarage naast het gebouw. Een ruime hal, een grote concertzaal en alles is nog gloednieuw. Met een vertraging van een klein uur kon het echt beginnen. De bassist van de eerste band (The Opponent Process uit Twente) stond wat stijfjes op het podium, enkele nummers later wisselden hij en de gitarist van rol om vervolgens zittend gitaar te gaan spelen. Na afloop bleek dat dit nodig was vanwege een gebroken been waarmee hij toch nog aardig kon lopen. 

Diverse soorten bands

Alhoewel Rock Alive begon met diverse bands die voornamelijk schreeuwen (trash metal, scream core etc… niet echt mijn ding), waren er best nog wel verschillende soorten (en maten) bands die het podium betraden. Een overzicht van de meest interessante bands wat mij betreft:

  • Siruside (NL); een jonge band die echt goede muziek maken. Er mist alleen een zanger… Een paar nummers instrumetaal is leuk, maar je wacht bij elk nummer op het moment dat de zanger het podium op komt… en die komt niet. Desondanks een band met nu al kwaliteit en potentie voor de toekomst!
  • Veritas Infinita (NL); een christelijke symphonische metalband uit het Noorden van het land, goede muziek en mooie zang van de nieuwe zangeres Rianne van Dijk.
  • Moonradio (NL); een kort concert in vergelijking met Graceland 2015 waar ik ze ook zag, maar altijd leuk en mooi om deze mannen lekker te zien rocken.
  • Frühstück (PL/NL); rockband die al langer bestaat en schijnbaar nu de zanger van NLM (No Longer Music) heeft. Verassend goed en strak optreden!
  • HB (HooBee) (Fin); welbekende christelijk symphonische metal, het laatste optreden voorlopig want de zangeres is in verwachting van ik dacht haar eerste kind. 
  • Jerusalem (SE); lang niet meer gezien dus mooi om weer eens mee te maken, en wat kan die Ulf Christiansson ook spreken en vertellen tussen en tijdens de nummers.

Rock Alive op Youtube

Bekijk hier een playlist met enkele opnamen van Rock Alive 2015

Impressie

Rock Alive 2016

Tijdens de avond werd bekend gemaakt dat op 24 september 2016 een tweede editie van Rock Alive wordt gehouden, waarbij al 1 naam bekend is: Leviticus. Daarnaast vond de zaal ook dat HB volgend jaar terug moest komen. Leviticus ken ik zelf niet, maar dat komt volgend jaar dan helemaal goed!