NBJB

Een groot deel van mijn leven heb ik te maken gehad met de NBJB. Dit is een afkorting voor Nederlandse Baptisten Jeugd Beweging. Dit was een zelfstandige stichting, maar onderdeel van het kerkgenootschap de Unie van Baptisten Gemeenten in Nederland.


NBJBDe NBJB was de overkoepelende organisatie voor zondagscholen, clubs, tienergroepen, jeugdgroepen en 20+ groepen binnen baptist Nederland. NBJB staat voor Nederlandse Baptisten Jeugd Beweging. De organisatie bestond in het jaar 2000 precies 75 jaar. Dit betekent dat al meerdere generaties met de NBJB zijn opgegroeid. Door de jaren heen is de NBJB sterk veranderd. Dit moet ook, omdat de samenleving ook niet stil staat. De NBJB zal altijd bij-de-tijds moeten blijven, om zo een duidelijk beeld van de leden te krijgen en om zo een duidelijk beeld van de maatschappij aan die leden door te geven.

Activiteiten

De NBJB had door vele jaren heen verschillende landelijke activiteiten, zoals het Strubbenfestival, Strubbenkampen, Bootevangelisatie, trainingen voor jeugdleiders, Bijbelstudies en nog veel meer. Daarnaast ondersteunden ze verschillende programma's in lokale baptisten gemeenten door heel Nederland.


Mijn deelname aan de NBJB

  • Voor de Werkgroep Jongeren Werk (WJW) was ik een site aan het opbouwen waar de oude programma tips gedigitaliseerd worden. Sinds de jaren '70 zijn diverse programma's voor jeugdgroepen van jong tot oud gemaakt en deze moeten makkelijk toegangelijk zijn voor de verschillende jeugdgroepen.
    Daarnaast organiseerde de WJW jeugdleidersweekenden voor jeugdleiders om onderling informatie uit te wisselen, van elkaar te leren en tijdens het weekend nieuwe inspiratie op te doen.
  • Na 9 jaar zomerkampen ben ik zelf kinderkampleider geweest vanaf 2001 t/m 2005. Deze zomerkampen worden al meerdere generaties lang gehouden. O.a. in Renderloo en de Vinkenhof in Bosch en Duin en sinds 1989 elke zomer op de Strubben in Schoonloo (Dr) gehouden. Een mooi terrein in een bosrijk gebied in Drenthe. Dit is extreem leuk en leerzaam!
  • In het voorjaar van 2003 is de NBJB Bijbelschool van start gegaan, internationaal wordt dit inmiddels jaren georganiseerd. Ik heb aan de Nederlandse variant deelgenomen, wat erg leerzaam was. Ik ben niet echt een lezer, en door de bijbelschool leer je andere kanten van de bijbel kennen. Wat voor boek is het eigenlijk? Wat is de achtergrondinformatie enzo.
  • Ik heb een tijd meegedraaid in de organisatie van het Strubbenfestival, een evenement waar jongeren elkaar ontmoeten, met veel muziek, theater, films, sport en andere programma's. Het Strubbenfestival is voor het laatst in 2003 georganiseerd.
  • De JAV, Jeugd Algemene Vergadering, is een jeugdige versie van de Algemene Vergadering wat de Unie van Baptisten gemeenten jaarlijks houdt. Hier worden vragen door de jeugd-afgevaardigden aan de verschillende commissies en organisaties gesteld. Maar er wordt niet alleen vergaderd, er is ook een weekend van ontmoeting, viering, volleybal een concert en een gastgezin leren kennen.
  • Regionaal is er ook veel te doen binnen de NBJB. Diverse sporttoernooien door het jaar heen trekken elke keer veel mensen en het is ook weer reuze gezellig. Volleybal is een hot item in de NBJB, uiteraard kan voetbal ook en inmiddels ook basketbal. Basketbaltoernooien lopen verassend goed overigens.

NBJB website

De echte NBJB-pagina met nog veel meer informatie:
http://www.nbjb.nl