Hoe realiseer je op een betaalbare manier een smart home? Lees hier mijn tips, trucs en ervaringen door domotica toe te passen in een (nieuwbouw) rijtjeswoning
Als mensen mij vragen wat ik doe zeg ik meestal dat ik in de huisautomatisering zit en bij e-Domotica werk. Het eerste antwoord is dan “Wat?”. Dat geeft al aan dat het voor veel mensen nog iets onbekend of ongrijpbaars is. En dat terwijl het overal te koop is en zoveel alledaagse dingen in huis een stuk eenvoudiger maken. Als eenmaal een smart home hebt, wil je niet meer zonder (net als een centrale verwarming of TV).

Wat wel en wat niet slim maken in huis
En Smart Home (ook wel domotica of huisautomatisering genoemd) is een breed begrip voor “alles” wat je in huis kunt automatiseren. Daarin kun je erg vergaan, maar de vraag is of het allemaal wel zinvol is. Sommige dingen kun je beter niet automatiseren. Ik herinner me bijvoorbeeld een Tweet van een vrouw die problemen had met de verlichting in huis, omdat haar man via HomeWizard alles geautomatiseerd had en de wandschakelaren in huis overbodig vond (en dus had weggehaald), waardoor zij de verlichting niet meer in kon schakelen. Dat is uiteraard niet slim en eigenlijk net zo dom als een lichtpunt dat met maar één lichtknop in de ruimte zelf aan- / uitgezet kan worden (de traditionele lichtschakeling). Een veelzijdige manier van bedienen is een must, zodat je niet afhankelijk bent van één methode om iets te besturen.
Maar wat is dan wel handig om te doen? Ik geef enkele voorbeelden die ik uitgevoerd heb in ons huis:
- De lamp bij de voordeur en de lamp in de tuin gaan automatisch aan 10 minuten voor zonsondergang
- De verlichting in de hal gaat automatisch aan zodra de voordeur open gaat en na een kwartier weer uit, maar alleen voor zonsopkomst en na zonsondergang.
- De verlichting in de trapkast maar ook in de schuur gaan automatisch aan, zodra de deur open gaat, en weer uit zodra de deur gesloten wordt (net als bij een koelkast).
- Als we naar bed gaan, schakelen we alle verlichting op de begane grond met één knop uit (“slaapstand”), dit kan ook nog met een vertraging
- Een watersensor checkt of de opvangbak van de wasmachine vol loopt met water.
- Een plug-in schakelaar zet de vloerverwarmingspomp uit in de maanden mei t/m september om energie te besparen (maar gaat elke twee uur 10 minuten weer aan om stilstaand water te voorkomen)
- De verlichting in de slaapkamer is standaard gedimd op 10% voor een rustig lichtinval en kunnen we uitschakelen met een draadloze schakelknop vlak bij het bed.
- De deurbelknop is vervangen voor een SkyBell zodat we op onze smartphone een melding krijgen zodra er aangebeld wordt (of iemand voor de deur beweegt)
Leuk dit allemaal maar wat kost dat?
Op het moment van schrijven heb ik de volgende accessoires in gebruik, de totale kosten daarvoor zijn ongeveer € 1.800,–. Dit lijkt veel, maar is niet in één keer uitgegeven, omdat Z-wave een modulair systeem is kun je het langzamerhand uitbreiden met diverse functies en accessoires. En bedenk dat bekabelde domotica (KNX) en zelfs de Busch Jaeger Free@home variant (dat deels draadloos is) een kleine € 8.000,– kost (en dat is zonder installatie!).
- 9 inbouwdimmers
- 5 inbouwschakelaars
- 2 plug-in schakelaars
- 2 plug-in schakelaars met energiemeting
- 1 plug-in dimmer
- 3 deursensoren
- 1 plakschakelaar
- 1 energy reader voor de slimme meter
- 1 buitencamera
- 1 binnencamera
- 1 basisstation met touchscreen
Nog toe te voegen
Een wensenlijstje met de komende uitbreidingen
- Potentiaalvrije sensor om te zien of de schuttingdeur open gaat
- Plakschakelaar om verlichting naast het bed aan/uit te schakelen
- Rolgordijnbesturing
- Elektrische gordijnrails